•  
  •  
Ημερίδα της ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ ΑΕ με θέμα: "Καπνοδόχοι εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου"
Την 15η Σεπτεμβρßου 2005 διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Θερμογκάζ Α.Ε. στην Παλλήνη ημερίδα με θέμα: "Καπνοδόχοι εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου. Διευθύνων της συζήτησης ήταν ο κ. Σωτήρης Κατσιμίχας , Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ ΑΕ.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Πασπαλάς , Επιστημονικός συνεργάτης Α.Π.Θ. Παρευρισκόμενοι ήταν μεταξύ άλλων και οι Στέφανος Δελατόλας, Δημήτρης Καλοειδής, Άκης Κουφός και Τάσος Παναγάκος από την ΕΠΑ Αττικής και 15 μηχανικοί από διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φυσικού αερίου.
Τα θέματα συζήτησης της ημερίδας ήταν:

1. Αεραγωγοι και καπναγωγοι επιτοίχιων λεβήτων φυσικού αερίου. Αναλύθηκαν διεξοδικά από τον κύριο Πασπαλά οι τρόποι προσαγωγής αέρα καύσεως και απαγωγής καυσαερίων. Μεταξύ άλλων συζητήσεων διαπιστώθηκε έλλειμμα κανονισμού για την περίπτωση εξωτερικής εγκατάστασης λεβήτων αερίου καθ’ όσον σε όλες τις περιπτώσεις του κανονισμού ο χώρος εγκατάστασης του λέβητα είναι διακριτός από τον εξωτερικό χώρο. Επίσης διαπιστώθηκε πρόβλημα για τις περιπτώσεις πλευρικής γειτνίασης της απόληξης του καπναγωγού με παράλληλους τοίχους. Διευκρινίστηκε ότι η ελάχιστη απόσταση των 8m από απέναντι κτίσμα για τις συσκευές C12 αφορά μόνον προσόψεις με θύρες ή παραθυρα.  Τέλος από την πλευρά της ΕΠΑ έγινε δεκτή η λύση του μονωμένου καπναγωγού για την εγκατάσταση εντός φωταγωγών.

2. Καπνοδόχοι επιδαπέδιων λεβήτων φυσικού αερίου.
Αναλύθηκε από τον κύριο Πασπαλά ο τρόπος υπολογισμού των καπνοδόχων για πιεστικούς και ατμοσφαιρικούς λέβητες. 
Διευκρινίστηκε ότι μπορούν να εγκαθίστανται δύο λέβητες στο ίδιο επίπεδο στην ίδια καμινάδα, αρκεί να υπάρχει μελέτη υπολογισμού ή τυποποιημένος συλλέκτης καπναερίων από τον κατασκευαστή των λεβήτων. 
Διαπιστώθηκε από όλους η έλλειψη καταλλήλων καπνοδόχων σε παλαιές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και συμφωνήθηκε ότι το έργο του υπολογισμού και την ανακατασκευής των καπνοδόχων αυτών είναι δύσκολο.